Skal Din Virksomhed Have Foretaget et Energisyn?

Når man driver en virksomhed, så er det vigtigt, at man har godt styr på den relevante lovgivning. Der er nemlig rigtigt mange love her i Danmark, der specifikt drejer sig om virksomheder og driften af dem. Hvis man overser sådan en lov, så kan det hurtigt komme til at koste én dyrt. Det er nemlig ikke en gyldig undskyldning, at man ikke vidste, at der var en lov om noget. Som virksomhedsejer er det dit ansvar, at sætte dig ind i lovgivningen, så du kan sikre dig, at du følger den.

Det kan specielt være svært, fordi lovgivningen jo ikke står stille. Der kommer løbende nye love til, og nogle gange forsvinder eller erstattes de gamle love. Der kan også opstå betydelige ændringer nogle gange, og de kan også være relevante. Man er derfor nødt til hele tiden at følge med, for at sikre sig, at man overholder loven.

En af de love, der godt kan komme bag på mange virksomheder, er kravene om energisyn. Det er et forholdsvist nyt regelsæt der blev introduceret i 2019, og ikke alle virksomhedsejere er ordentligt opmærksomme på kravet. Specielt mindre virksomheder kan ske at overse loven, da de mindste virksomheder ikke er dækket af den. Hvis en virksomhed har under 250 ansatte og omsætter for mindre end 50 millioner Euro, så behøver de som udgangspunkt ikke et energisyn. Problemet plejer altså at opstå, når en mindre virksomhed begynder at vokse rigtigt hurtigt. En virksomhed i vækst kræver rigtigt meget tid og energi. Der er mange ting der skal være på plads, og der kommer rigtigt mange nye udfordringer til. Med alle disse indbyggede udfordringer i en virksomheds vokseværk er der ikke noget at sige til, at de risikerer at overse det lovpligtige energisyn. Hvis virksomheden pludseligt går fra 230 ansatte til 250 ansatte, så skal de jo have foretaget et energisyn. Det er noget de selv skal sørge for at bestille – og får det de ikke gjort, så er de på kant med loven.

Energisynet udføres af en energikonsulent, der gennemgår virksomhedens energiforbrug. Resultatet er en rapport og en energimærkning, der siger noget om, hvor energieffektiv virksomheden er. Formålet med energisynet er, at motivere virksomhederne til at reducere energiforbruget og CO2-udledningen. Det handler dog ikke kun om miljø og klima: der er også penge at spare, ved at sænke energiforbruget.

Et energisyn vil typisk føre til, at man bliver opmærksom på en række mulige forbedringer, i forhold til energiforbruget. Ved at implementere disse forbedringer kan man altså sænke virksomhedens energiforbrug. Det gør, at man bruger færre penge på energi, og samtidig hjælper til i kampen om, at beskytte vores planet imod klimaforandringerne. Der er altså mange gode grunde til, at få foretaget det lovpligtige energisyn.