En drue til fest

Hvis man læser om vine, så ser man ofte omtale af hvad der kan spises til. Hvilke retter vinen er god ledsager til. Og det er faktisk vældigt interessant, for drikker man den rigtige vin til den rigtige ret, så opstår der en synergi, som får begge dele til at løfte sig smagsmæssigt. Man får smagskarakterer ud af vinen som man ikke ville have opdaget uden maden og vice versa. Et spændende felt, hvor specielt kokkene har gode anvisninger.

Når vi taler om moscato, så har vi at gøre med en vin, der passer bedst ind i den mere festlige del af menuen. Skal man have frugtdessert er moscato et oplagt bud på en ledsager. Med sin frugtige smag og sine ofte søde, let perlende blomsteraromaer står den godt til søde desserter og kage. For eksempel vil moscato være en glimrende ledsager til kransekagen nytårsaften. Man kan også sagtens nyde et glas moscato alene. 

På fransk, spansk eller italiensk?

Franskmændene kalder moscato for muscat. I Spanien kaldes den moscatel. Men den italienske betegnelse moscato er nok den mest brugte hos os. Hvis man holder af Asti, så er den netop fremstillet i Italien, med druen moscato som grundlag. Her er det en let perlende, mousserende udgave vi møder, som smager frisk og dejligt.

I det hele taget har de bedste Asti mange kvaliteter til fælles med Champagne, uden dog ellers at drag for mange paralleller. Men som velkomstdrink til en sammenkomst eller ved en reception, går moscato fint som alternativ til Champagne. Den har det samme festlig over sig. Det er en humørfuld drik til glade stunder, men mange gæster eller blot et par gode venner.

Vin er nydelse

Man skal nyde vin, ikke hælde den ned. Vin skal smages og smages i sammenhæng med mad. Det er synd ikke at åbne for smagssansen, når man får serveret et godt glas vin, for der er store oplevelser gemt i god smag. Ligesom mad kan smage himmels, så kan vin også, hvis man ellers drikker den rigtige. Giv dig selv et øjeblik til lige at smage og reflektere over smagen. Det er godt.