Derfor Forsvinder de Fysiske Tøjbutikker Snart

Internettet er nok den opfindelse, der har ført til de største forandringer verden over. Det har revolutioneret den måde vi snakker med hinanden på: de sociale medier er den primære kommunikationskanal i dag. Internettet har ændret vores tilgang til viden og uddannelse: alle har i dag en smartphone i lommen, der giver adgang til al viden i hele verden. Det har åbnet op for handel på tværs af grænser på en måde, der før i tiden var helt utænkelig. Mange ting er blevet lettere takket været internettet.

Med store forandringer er der dog også altid nogen, der kommer til at lide et tab. Nu hvor folk kan chatte og sende emails, bliver der eksempelvis sendt langt færre fysiske breve, end der gjorde før i tiden. Det har tvunget Post Danmark og lignende selskaber til at lave gevaldigt om på deres forretning. Hver gang noget teknologi går ind og revolutionerer den måde, vi handler på, er det noget der hjælper os forbrugere. Det er dog også noget, der tvinger de gammeldags butikker til enten at tilpasse sig, eller lukke ned.

Jeg har en kraftig fornemmelse af, at de fleste tøjbutikker snart må dreje nøglen om. Man har selvfølgeligt længe kunnet købe tøj på internettet, men det var ikke noget der truede de fysiske butikker alt for meget. Mange mennesker foretrækker nemlig, at prøve tøjet på, før de køber det. Det er svært at vurdere hvordan noget stof vil føles, og hvor god kvaliteten er, når man kun har et billede at gøre med. Størrelsen er også rigtigt svær at arbejde med: en Large i ét mærke kan sagtens være en Extra Large i et andet. Mange følte altså, at det var for risikabelt at købe deres tøj over nettet.

Men den fordel er efterhånden ved at være forsvundet. De fleste tøjbutikker på internettet har i dag en rigtig god retur-politik. Man kan altså bare bestille tøjet, prøve det på, og så sende de ting tilbage man ikke vil have. Med gratis retur-porto er det ikke noget, man behøver at tænke særligt meget over. Det er typisk også betydeligt billigere, at købe sit tøj online, end det er i de fysiske butikker.

Jeg tror dog udvalget er det, der virkeligt kommer til at gøre dødsstødet. Jeg har i årevis købt mine plus size kjoler online af den simple grund, at ingen af de fysiske butikker har tøj i min størrelse. En fysisk butik har begrænset med lagerplads, og det betyder at de kun indkøber ting i de mest populære størrelser og designs. Men kunderne er kræsne i dag: vi vil have lækkert tøj i den helt rigtige størrelse. Det kan vi få på internettet: her er der nemlig ingen begrænsninger. Så jeg spår, at de fysiske tøjbutikker snart forsvinder.